CLASA XI D - Pagini personale

 

Zoe (Ziva) Bercovici (Levingher)

Ashdod -Israel
levingherz@gmail.com

     1964                                     2014

Ma cheama  Zoe (Ziva) Bercovici-Levingher. M-am nascut  in Bucuresti in decembrie 1946.

Primele patru clase le -am facut la scoala 150 vis-a-vis de de biserica  Sfantul Elefterie, asa ca de cate ori aveam ocazia intram cu colegii la slujbe religioase fara sa stiu ca apartin altei  religii. Dar  inca de atunci mi s-a confirmat idea ca Dumnezeu (daca exista) e unul singur ...

Ulterior am inteles ca daca nu sunt bine interpretate, religiile dezbina oamenii si duc la razboaie inutile cu multa  varsare de sange...

In continuare am invatat trei ani la scoala din Panduri dupa care am fost primita in urma examenului de admitere la liceul 36.

Patru ani  si cu bune si cu rele. Si acum ma urmareste uneori privirea infricosatoare a tovarasului director Vasiliu, pe de alta parte ma gandesc cu placere la domnul Ghidu (el era un domn in adevaratul sens al cuvantului nu un tovaras), la profesorul de romana Ciuchindel (descendent al lui Tichindeal gura de aur), la profesorul de fizica Gogolan caruia ii cam faceam probleme fiindca era tinar si fara multa experienta, la profesoara de biologie Teodorescu care era si directoare adjuncta ....

In clasa a zecea mi s-a terminat cosmarul matematicii. Sectia umana era visul tuturor celor ce nu se impacau bine cu stiintele exacte. Deci ultimii doi ani de liceu au fost placuti desi cu multa toceala. Pauzele insa ma atrageau cel mai mult ...Clasa noastra era cam monotona cu multe fete si doi trei baieti de saminta. In recreatii ne intalneam cu totii si era mult mai interesant.

Dupa bacalaureat a urmat cosmarul admiterii la facultate (limbi romanice-Sectia franceza si romana).
Au urmat 5 ani care m-au introdus in cultura universala, mi-au stirnit pofta de a vedea lumea mare... Dar poftele astea nu se puteau satisface pe atunci din multe motive...In 1968 m-am casatorit, am nascut doua fetite si am lucrat 3 ani ca suplinitoare la licee din Bucuresti (un an am fost si la liceul 36 cu acelasi tovaras director Vasiliu).
Primisem repartitie la Bacau dar fiind casatorita, mi s-a aprobat sa fiu suplinitoare in Bucuresti.

 

In 1973 am emigrat cu familia in Israel. Emigrarea cu aspectele ei bune dar si cu greutatile inceputului ne-au facut sa ramanem pe cit se poate obiectivi si sa ne gandim in totdeauna cu placere la copilaria si tineretea noastra in Romania.
Cand am ajuns in Israel
am invatat 2 ani  limba, istoria, geografia, literatura, vechiul testament si multe alte lucruri legate de noua mea tara.

Dupa acesti doi ani mi s-au recunoscut studiile din Romania si am lucrat in invatamint 28 de ani.

Acum 8 ani am iesit la pensie obosita, dar multumita. De la cele doua fete am  6 nepoti ...si daca ar fii sa fiu sincera cred ca nepotii si copii sunt mandria mea, ei  ne  lumineaza viata,  de ei ne putem  bucura din toata inima, clipa de clipa.
Astea sunt marile realizari ale mele, ale familiei mele !
Cit despre scoala romaneasca ea se poate mandri cu o absolventa care fara sa iasa in evidenta  cu realizari iesite din comun "in campul muncii" si-a facut datoria cu mult devotament si cu o dorinta nesfarsita de a pregati elevii "la surprizele secolului 21".

Imi cer scuze daca s-au strecurat greseli de ortografie ;de cand am plecat din Romania s-au schimbat unele reguli cu care nu mai sunt la curent .

Cu speranta ca in curind ne vom revedea si ne vom bucura unii cu altii

                                     Numai  bine si 

                                                             LA REVEDERE

 

 


Mioara Chiriac ( Chitescu)

Comuna Bogati - Judetul Arges

 

Dupa terminarea liceului in 1964, am dat admitere la Facultatea de Horticultura din Bucuresti. Amprenta cunostintelor acumulate in liceu, a fost rasplatita prin admiterea mea la facultate, fara alta pregatire in particular .

In 1969 am terminat facultatea cu rezultate bune, fiind repartizata in cadrul Directiei Agricole Arges ca sef de ferma in Comuna Bogati unde am profesat avand rezultate care au culminat cu infiintarea unei moderne plantatii pomicole care continea 8.600 soiuri de cires.

Din 1990 am schimbat locul de munca fiind sef de ferma viticola  la I.A.S Leordeni, pana la momentul pensionarii.
M-am casatorit in 1969 cu colegul meu de facultate Adrian Chitescu, avem 2 copii:Ionut in varsta de 44 de ani cu un nepot- Vlad de 18 ani si Diana  care este necasatorita si are 42 de ani. Ambii copii sunt absolventi ai Academiei de Studii Sc Bucuresti.

La acest moment suntem pensionati atat eu cat si sotul, ne bucuram de realizarile din familie si ne rugam la Dumnezeu sa ne tina sanatosi pe noi, pe copiii nostrii si pe nepotul nostru drag.

De la organizarea acestui eveniment care ne aduce in memorie amintirile frumoase din liceu, adresez o  ruga speciala domnului Divin, ca ne-a ajutat sa fim in viata si sa petrecem acest eveniment special.

Doamne ajuta, sa ne vedem sanatosi!

 Mioara Chitescu

 

 

Luminita Pastina ( Ciuchindel)

Bucuresti


 CIUCHINDEL Mihaela-Luminiţa, născută PAŞTINĂ

Data şi locul naşterii: 4 octombrie 1946, Piteşti, judeţul Argeş

a) Ce studii aţi făcut /ce profesie aţi ales după terminarea şcolii? Aţi profesat în ţară? Aţi continuat în străinătate, dupa 1989? În ce ţară? La ce instituţie?

După absolvirea liceului, am făcut studii universitare la Facultatea de Limbi Romanice, Clasice şi Orientale a Universităţii din Bucureşti, secţia Limba şi literatura franceză - Limba şi literatura spaniolă (1964-1969).

La terminarea studiilor, am fost numită, prin decizie guvernamentală, asistent universitar la Catedra de franceză din cadrul aceleiaşi facultăţi.
În această calitate, am urmat mai multe stagii de perfecţionare în străinătate, cel mai important pentru cariera mea fiind cel de la Centrul de Studii Superioare de Civilizaţie Medievală din Poitiers (noiembrie 1974 - mai 1975), care mi-a permis să mă specializez în literatura franceză medievală, mai exact în lirica trubadurescă, sub îndrumarea unui ilustru romanist, profesorul Pierre Bec. Datorită documentării la Poitiers, am redactat teza de doctorat cu subiectul Esthétique et rhétorique dans la poésie lyrique des premiers troubadours, pe care am susţinut-o în martie 1982 (teza a fost publicată la T.U.B., în 1986), avându-l drept coordonator ştiinţific pe domnul prof. univ. dr. Paul Miclău.

După obţinerea titlului de doctor în filologie în 1982, am profesat în continuare la aceeaşi facultate - Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti -, ca lector (din 1992), conferenţiar (din 1996), şi ca profesor, din 2005 până în 2011, când am ieşit la pensie, după o vechime neîntreruptă de 42 de ani. Din anul 1976 până în 2011, mi s-au încredinţat anual cursuri generale şi speciale, la nivel Licenta, Masterat sau postuniversitare: cursul general de Literatură franceză - Ev mediu şi Renaştere; cursuri opţionale al căror conţinut a vizat cu precădere lirica trubadurilor, aspecte majore ale culturii şi literaturii medievale, formele narative medievale şi renascentiste, nuvela fantastică din secolul al XIX-lea francez, relaţii literare româno-franceze, marile etape ale civilizaţie franceze, literatura franceză şi geografia.

Activitatea mea a cuprins, anual, şi coordonare de lucrări de diplomă ale studenţilor, coordonare de lucrări metodico-stiinţifice ale profesorilor din sistemul preuniversitar, în vederea obţinerii gradul didactic I, participare la examene de definitivat şi gradul II, participare în comisii de doctorat, ca referent, şi în comisii de concurs pentru posturi din sistemul universitar, traduceri în limba franceză pentru revista L’Enseignement supérieur en Europe, a C.E.P.E.S. (Centrul European pentru Învăţământul Superior), editată de U.N.E.S.C.O. în România.

După 1990, stagiile postdoctorale efectuate în străinătate mi-au oferit şansa de a descoperi şi alte domenii interesante, precum cel al traducerii şi interpretariatului de conferinţă (ca urmare a stagiului de documentare pe probleme legate de secţia de traducători-interpreţi, la I.S.I.T. - “Institutul Superior de Interpreţi şi Traducători” - din Paris, în aprilie 1997). În aceeaşi perioadă, am participat la mai multe proiecte universitare şi culturale în ţară si străinătate, dintre care amintesc colaborarea la emisiuni culturale, la Radiodifuziunea română (« Radioenciclopedia pentru tineret ». Seria « Istoria culturii »), cu prezentările: Evul mediu latin şi cultura europeană. În căutarea Graalului. Idealul uman al Evului mediu (octombrie 1990) şi Spiritul feminin în cultura europeană (martie 1991), dar şi realizarea a 12 emisiuni de predare a limbii franceze (ianuarie-martie 1996).

Sunt afiliată la următoarele societăţi ştiinţifice naţionale şi internaţionale : Societatea de Ştiinţe filologice din România (din anul 1969), Societatea internaţională de Studii Arthuriene (din anul 1974), Centrul lyonez de Studii Umanistice (din anul 1987), Asociaţia internaţională de Studii occitane (din anul 1989), Membru fondator al Centrul de Studii Medievale din Universitatea din Bucureşti (din anul 2006).

 

b) V-aţi făcut o familie? Aveţi copii? Acum, unde locuiţi / trăiţi?

M-am căsătorit în 1970 cu Constantin Ciuchindel, profesor. Nu am avut copii. Am locuit şi locuiesc şi acum în Bucureşti.

 

c) Sunteţi multumit de ce aţi putut realiza, de ce v-a oferit viaţa?

Da, sînt mulţumită de ceea ce am realizat.

 

d) Daca se poate, indicaţi/ menţionaţi o realizare/ realizari importantă/e, cu care să se poată mândri şi Şcoala!

La acest capitolul, cred că pot menţiona întreaga activitate didactică pe care am desfăşurat-o în cadrul Universităţii din Bucureşti, despre care am scris mai sus, dar şi activitatea ştiinţifică: peste 40 de comunicări ţinute la colocvii şi congrese, în ţară şi străinătate; peste 50 de articole, studii şi recenzii publicate în volume colective, volume omagiale sau reviste de specialitate din ţară şi străinătate, între care Analele Universităţii din Bucureşti, Revue roumaine de linguistique ; Actele mai multor Congrese internaţionale ale A.I.E.O. (Association Internationale d’Études Occitanes), cărţile pe care le-am scris:

Cărţi

  • Esthétique et rhétorique dans la poésie lyrique des premiers troubadours, T.U.B., 1986.
  • Relais narratifs dans la littérature française du Moyen Âge et de la Renaissance, Bucureşti, Editura Fundaţiei ,,România de Mâine”, 2001, reed. 2003, 2007.
  • Études sur la littérature française. Varia, Bucureşti, Editura Fundaţiei ,,România de Mâine”, 2004.
  • La littérature française de la Renaissance. Histoire littéraire et choix de texte, E.U.B., 2009. (în colaborare cu Luminiţa Diaconu)

 

Cursuri universitare, dicţionare, antologii

  • Moyen Âge-Renaissance, Textes choisis, antologie de texte realizată în colaborare cu conf. univ. dr. Sorina Bercescu, C.M.U.B., 1974.
  • Histoire de la littérature française, coordonator prof. univ. dr. Angela Ion, T.U.B., 1981, vol. I, capitolele : Les fabliaux; Le Roman de Renart; Le roman et la nouvelle au XVe siècle; Les conteurs de la Renaissance; Historiens et mémorialistes de la Renaissance; şi vol. III, capitolul Guy de Maupassant. Cursul a fost reeditat în două volume, în 1982, la Editura Didactică şi Pedagogică.
  • Dicţionar istoric şi critic de literatură franceză, coordonator prof. univ. dr. Angela Ion, Bucureşti, Ed. Ştiintifică şi Enciclopedică, 1982, secţiunea Evul Mediu şi secolul al XVI-lea.
  • 30 de articole, in Angela Ion (dir.), Dicţionar de scriitori francezi, Iaşi-Bucureşti, Editura Polirom, 2012, 1631 p.

 

Ediţii, prefeţe, texte comentate, îngrijirea unor volume

  • Studiu introductiv, tabel cronologic, bibliografie şi note selective la volumul Guy de Maupassant, Nuvele şi schiţe, Bucureşti, Ed. Albatros, 1972.
  • Studiu introductiv, tabel cronologic, bibliografie şi note critice selective la romanul Madame Bovary de Gustave Flaubert, Bucureşti, Ed. Albatros, 1973.
  • Studiu introductiv, tabel cronologic, antologie de texte şi texte comentate, bibliografie şi note critice selective la romanul Germinal de Émile Zola, Bucureşti, Ed. Albatros, 1977.
  • Luminiţa Ciuchindel, Mihaela Voicu, Dana Florean (eds.), Le Géant Rabelais, Actes du Colloque organisé pour les 450 ans depuis la mort de l’écrivain, Bucureşti, E.U.B., 2004.